Din hjärna – Dokumentär

Din hjärna – Dokumentär

I dokumentärserien Din hjärna, som leds av läkaren och författaren Anders Hansen, får vi i avsnitt 3 följa med på en spännande resa kring fysisk aktivitet (framförallt kring att gå) och hjärnan.

Avsnittet tar upp vikten av att röra sig och hur vi människor, som till största delen levt i savannliknande miljöer, påverkas av att gå och röra på oss.

Anders Hansen tar lekfullt upp skillnaden mellan att gå sina 10 000 steg (i experimentet är det 18 000 steg) och att gå väldigt väldigt lite. Experimentet går ut på att Anders som i vanliga fall rör på sig mycket ska lugna sig medans en tjej som i vanliga fall rör på sig lite ska börja gå 18 000 steg per dag. Allt detta under en veckas tid.
Resultatet blir att Anders ganska snabbt går ner sig och tycker det blir mentalt jobbigt, och så även tjejen. Dock så efter att en vecka så mår tjejen väldigt mycket bättre och att hon blivit av med sina sömnproblem.

Avsnittet tar även upp hur en rask promenad på 30 minuter kan skärpa sinnet och få personer att tänka mer kreativt under en period efter aktiviteten.

De många slutsatser som dras i avsnittet är att fysisk aktivitet påverkar hjärnan i stor utsträckning och en av förklaringarna de har till detta är att de människor som levde på savannen och gick mycket (rörde sig över stora områden och fick mer intryck än någon som bodde på samma plats) behövde även en hjärna som växte i proportion.

Avsnittet finns på svtplay.

Läs även vår artikel om att gå 10000 steg.